Google+ Güneş Ocağı Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi ~ Güneş Ocağı - Güneş Fırını

12 Temmuz 2014 Cumartesi

Güneş Ocağı Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi

Güneş Ocağı Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi
Güneş ocağı çalışma prensibini anlatan grafik

Güneş Ocağı Nasıl Çalışır?

Güneş ocağının çalışma prensibi çukur aynanın çalışma prensibi ile aynıdır. Zaten fikrin çıkış noktası çukur aynadır. Çanak tipli güneş ocağının güneşe bakan yüzeyi parlak ve olabildiğince pürüzsüzdür. Güneşten gelen ışınlar resimde görüldüğü gibi çanak tipli ocağın yüzeylerinden yansıyarak odak noktasında buluşur. Odak noktası kırmızı ile belirtilmiştir. Bu noktada güneş ışınlarının ısı enerjisi bir araya toplanmıştır. Bu noktaya yerleştirilen yansıtıcı olmayan bir nesne yüksek sıcaklığa ulaşacaktır.Örneğin siyah yüzeyli bir tencere buna örnektir. Parabol tipli güneş ocağı ve güneş fırınında da çalışma prensibi aynıdır. Sadece şekil olarak farklıdırlar. Güneş fırınları ve ocakları güneş enerjisinin bol olduğu bölgelerde pişirme , su ısıtma gibi amaçlarda kullanılabilir. Daha gelişmiş sistemler ile elektrik enerjisi üretmen mümkündür. Güneş enerjisi literatürde solar enerji olarak da kullanılmaktadır.

Güneş Ocağı nasıl kullanılır?

Güneş ocağı, güneş gören bir yerde monte edilir,güneşe doğru çevrilmesi şarttır.Montaj işlemleri tamamlandıktan sonra ocağa pişirme kabı (tencere,tava v.b.) içindeki malzeme ile birlikte yerleştirilir.Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneş enerjisinin toplandığı odak noktasına yaklaşılmamasıdır. Bu noktada sıcaklık yüksek değerlere çıkmaktadır ve tehlikelidir. Bu tehlike diğer pişirme ocakları gibidir.

Aşağıda güneş ocağının çalışma mantığını anlatan basit güneş ocağı animasyonunu seyredebilirsiniz.


Bu yazı "güneş ocağı nasıl çalışır?" sorusuna cevap vermek amacı ile yazılmıştır.

6 yorum:

  1. çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, güneş ocağı çalışma prensibi animasyonunu beğendiğinize sevindik.

      Sil
  2. Anlatımınız için teşekkür ederim. Fen dersinde konumuz aynalar hakkında. Çukur ayna ve güneş ocağı arasındaki bağlantıyı anlamamıştım. Sayenizde anlamış oldum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, güneş ocağı çalışma prensibi animasyonunu beğendiğinize sevindik.

      Sil
  3. çok güzel olmuş ama resimdeki mavi yarım dairenin ne olduğunu anlamadım.o nedir acaba?

    YanıtlaSil